Over Hein Kuipers

Hein kuipers is beeldend kunstenaar, fotograaf en artistiek coach. Daarnaast geeft hij Chi Kung-lessen. In zijn creatieve workshops integreert hij beeldende kunst (bijv. schilderen en boetseren) vaak met Chi Kung (Qi Gong): "Chi Kung is een effectieve manier om ruimte te scheppen voor je creativiteit omdat je er ontvankelijker en intuïtiever door wordt en daardoor een grotere sensitiviteit ontwikkelt".

Nadat Hein Kuipers vele jaren Healing Tao-lessen had gevolgd van gerenommeerde leraren in binnen- en buitenland, groeide zijn interesse voor Chi Kung en deed hij de opleiding tot instructeur in Chi Neng Chi Kung. Om zijn eigen cursussen te verdiepen, blijft hij nog regelmatig lessen volgen bij verschillende Chi Kung-leraren.

In zijn lessen combineert Hein Kuipers Chi Kung-basisoefeningen met onder meer oefeningen uit de Healing Tao. Een centrale plaats heeft de ‘lift chi up'-oefening uit de Chi Neng Chi Kung. Daarnaast krijgen ook verschillende oefeningen van de 'vijf elementen' Chi Kung aandacht.

Hieronder volgt een kort interview met Hein Kuipers

 

“There are no miracles; there is only practice”

Hoe zou je Chi Kung omschrijven?

De belangrijkste pijlers van Chi Kung zijn: Meditatie in beweging, bewustzijn van je lichaam en innerlijke ontspanning. Er is niet een eensluidende formule te bedenken hoeChi Kung moet worden ervaren. Je kunt veel lezen over Chi Kung en haar positieve effecten, maar de eigen ervaring is het belangrijkst. In die zin is iedereen zijn eigen 'ervaringsdeskundige', ook bij het leerproces.

Wel zijn er een aantal principes die elementair zijn voor het aanleren en beleven van Chi Kung. De belangrijkste regel wordt geïllustreerd door een bekende uitspraak van een Chi Kung-meester: "There are no miracles; there is only practice!". Met andere woorden: veel oefenen, en daarvoor ook de tijd nemen. Dat is de belangrijkste sleutel tot succes. Door oefeningen te herhalen, ontwikkel je kracht en innerlijke balans.

Als je op een steeds dieper niveau verbinding maakt met je lichaam en je het denken steeds beter kunt loslaten, kun je je geleidelijk ontdoen van diepliggende spanningen en ervaar je meer innerlijke rust. Het effect hiervan is dat je lichaam zich meer opent, waardoor je een betere doorstroming van chi (levensenergie) krijgt. Uiteindelijk voel je je beter in balans, rustiger en fitter.

Wat zijn je ervaringen met het leren van Chi Kung?

Toen ik voor het eerst kennismaakte met Chi Kung merkte ik het meteen: "dit is iets". Daarna lukte het vrij makkelijk een dagelijks oefenritme op te bouwen. Geen bijzondere discipline, ik was gewoon op een natuurlijke manier gemotiveerd. Ik denk niet dat je dit kunt aanleren: je moet er iets mee hebben, anders werkt het niet. Maar bij cursisten heb ik ook gezien dat als je het even volhoud, Chi Kung vanzelf sterk motiverend gaat werken. Zodra je zelf verbeteringen merkt, ga je ook makkelijker verder.

Er zijn een aantal punten die het leerproces wat makkelijker maken:
- Laat het willen presteren los.
- Wees niet te streng voor jezelf
- Wees geduldig. Verwacht niet direct resultaat.
- Denk niet teveel. Gewoon: 'doen'.
- Integreer de oefeningen als iets gewoons in je dagelijks leven.
- Humor en lichtheid vormen een betere gemoedstoestand om de werking van Chi te gaan ervaren dan overconcentratie.

De langzame bewegingen van de Chi Kung vragen een ontspannen concentratie, waardoor je geen gelegenheid hebt tot veel nadenken. Hierdoor ervaar je de 'kracht van het nu'. Die ervaring in het hier en nu voorziet je van directe energie. Het is dan ook heel belangrijk dat je de oefening beheerst, zodat je niet hoeft na te denken over hoe het ook alweer moest. Wanneer je niet meer wordt afgeleid door je denken 'bespaar' je energie. Door de trage bewegingen ben je ook in staat beter en dieper te voelen. In dit opzicht is er een duidelijke link naar meditatietechnieken en vind ik de term "meditatie in beweging" goed gekozen als je het hebt over Chi Kung.

 

 

webdesign © vanderwerfdesig